Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) je specifična po tome što cveta oko Božića. Zbog toga je posebno popularna u ovo doba godine. Kako održavati ovu predivnu biljku i sačuvati je i do sledećeg Božića?

Kupovina Božićne zvezde:

Kada kupujete gledajte da biljka ima tamno zeleno lišće.Uvelo ili oštećeno lišće je znak da biljka nije pravilno negovana. Birajte biljke sa zdravim cvetovima jarkih boja. Pri kupovini tražite da vam biljku umotaju u celofan ili papir koji će je zaštititi od hladnoće na koju je ona posebno osetljiva. Kod kuće, biljku ostavite desetak minuta pa je tek tada odmotajte.

Nega:

Biljku postavite blizini prozora ili n ekog osvetljenog mesta ali nemojte je naslanjati na hladno prozorsko staklo.Izbegavajte da je držite pored radijatora, klima uređaja, ventilacije kao i na mestima gde se često otvaraju prozori ili vrata. Noćna temperatura prostorije bi trebalo da bude oko 12 – 15 stepeni što će produžiti period cvetanja.Idealna temperatura na kojoj raste je 12-25 °C, a optimalna temperatura za vreme cvetanja je između 15-18 °C.Potrebna joj je velika vlažnost pa je stoga potrebno svaki dan prskati zeleni deo biljke i paziti da cvetovi ostanu neprskani. Vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan i zalijte je samo onda kada je zemlja potpuno suva. Zalivajte je tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prospite. Ako je zalivate previše donji listovi će početi da žute i počeće da venu, dok će u slučaju nedostatka vode početi da padaju.

Presađivanje:

Kad božićna zvezda precveta, treba je premestiti u malo hladniju sobu i prestati sa zalivanjem. U periodu od marta do oktobra biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska ili treba na dno saksije, ispod zemlje, postaviti sloj šljunka. Biljku zalivajte obilno, jednom nedeljno.Prilikom presađivanja grančice skratite na 10 cm.Skraćivanje biljke će podstaći pupoljke da rastu i razvijaju se. Krajem juna možete je izneti napolje, na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu, svakih 15 dana treba je prihranjivati. U jesen, biljku unosite, posebno noću kako biste sprečili da je mraz ošteti.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Ukoliko još uvek niste obavezno zapratite stranicu na fejsbuku gde vas svakoga dana čekaju razne zanimljivosti,recepti kao i uradi sam projekti.Naravno pratite nas i na drugim društvenim mrežama.

Pogledajte i ovo