zimnica

Domaći univerzalni začin u tegli

Napravite vrlo jednostavno domaći univerzalni začin za supe, čorbe i razna jela koji može da traje i do godinu dana. Nema konzervansa a ni pojačivača ukusa kao kupovni začin. Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu a nakon otvaranja teglu držite u frižideru dok ne potrošite svo povrće. Moram da napomenem da je ovaj začin slan i da uglavnom nije potrebno dodatno dodavati soli kada ga koristite za jela ili čorbe.

Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane, koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu izvan sezone"
Wikipedia

● SASTOJCI ●
300 gr šargarepe
300 gr crvene paprike
300 gr crnog luka
300 gr paštrnaka
300 gr celera
200 gr soli
1 vezica peršuna
1 vezica lišća celera
nekoliko čenova belog luka

zimnica

Operite i sitno naseckajte svo povrće u secku ili blenderu pa promešajte sa solju. Dobijen začin sipajte u čiste, oprane i suve tegle koje je potrebno zatvoriti čistim poklopcem. Ovako pripremljen začin može jako dugo da traje na adekvatnoj temepraturi, i do godinu dana. So čuva povrće da se ne pokvari.

Ja ga koristim kao dodatak raznim jelima, a uverena sam da će vam se jako dopasti ovaj začin jer je bolji i ukusniji od kupovnog.

Detaljnu prirpemu pogledajte u video receptu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje