hleb bez kvasca

Hleb bez kvasca

Ceo svet se trenutno bori sa opakim virusom Korona i svima se savetuje da ostanu kod kuće kako bi se smanjilo šienje zaraze. U podavnicama je došlo najpre do nestanka brašna koje se posle pojavlo ponovo u dovoljnm kolčinama a zatim je nestao kvasac. Još uvek ga nema nigde pa sam ba z tog razloga želela da umesim domaći hleb bez kvasca. Pateći društvene mreže i kulinarske grupe vidim da se ovih dana poporilično mesi i kuva, što je u neku ruku i sasvim normalna stvar jer se većina nas nalazi po ceo dan kod kuće. Mesi se što iz dosade, što iz ljubavi a ja sam uvek za da je bolje umesiti domaći hleb nego li kupiti.

Prvi su hleb, i to od pšenice i ječma, pekli su Egipćani 1500 godina pne., vjerojatno je bio beskvasni i zapravo pogača od brašna, soli, koja se pekla u žeravici i pod pepelom u peći, na što upućuju slike na zidovima grobnica i zapisi starih Egipćana. Hleb su pekli u najrazličitijim oblicima, često u obliku životinja ili ljudi, jer su služili za vjerske ili magijske potrebe i posipali ga raznim sjemenkama (često kimom). - Izvor - Wikipedia

● SASTOJCI ●
400 gr brašna
350 ml mleka
2 kašike sirćeta
1 i po kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikrarbone
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli

U mlako mleko ili mlekosobnetemperature dodajte 2 kapike sirćeta pa ostavite sa strane se sirće aktivira. Za ovaj hleb ćemo napraviti takozvanu mlaćenicu od sirćeta koja će aktivirati sodu bikarbonu i prašak za pecivo i učiniti da testo naraste kao da u sebi sadrži kvasac.

Promešajte suve sastojke, dodajte ulje pa zatim postepeno uz mešenje dodajte i mleko sa sirćetom koje je odstojalo desetak minuta. Umesite testo koje treba biti dosta lepljivo. Nauljite kalup, pospite sa malo brašna i prebacite testo pa uz pomoć ulja izravnajte površinu. Ukoliko nemate kalup za hleb nauljite testo pa ga oblikujte u lopticu i pecite. Hleb pospite sa malo brašna pa ga možete zarezati nožem. Ubacite ga u već zagrejanu rernu i pecite 30 minuta na 180 C, pa zatim smanjite temperaturu na 170 C i pecite još 10 minuta.

Detaljnu pripremu možete pogledati u video receptu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje