Knjige koje su ostavile utisak na mene

Stigla je jesen a sa njom i sajam knjiga koji nam je doneo neke nove uzbudljive naslove. Obnovila sam svoju malu kućnu biblioteku i presložila knjige. Setila sam se nekih sjajnih knjiga koje sam pročitala i koje bih ponovo čitala. Kada zahladni nezamislivo mi je da uz šoljicu toplog čaja,ušuškana u ćebence ne čitam neku dobru knjigu. Za početak vam preporučujem ovih 6 knjiga koje su na mene ostavile utisak.

Alhemicar-Paulo Koeljo

Alhemičar - Paulo Koeljo

Kad nešto želimo, čitav kosmos stupa u zaveru kako bi nam pomogao da to ostvarimo. Roman Alhemičar stekao je posvećenu publiku širom sveta. Priča koja pleni svojom jednostavnošću i inspiriše svojom mudrošću prati mladog andaluzijskog pastira Santjaga, koji iz rodne Španije odlazi u egipatsku pustinju kako bi našao skriveno blago zakopano ispod piramida. Niko ne zna kakvo je blago u pitanju ni da li će Santjago uspeti da prevaziđe prepreke koje mu staju na put, ali ono što počinje kao potraga za svetovnim bogatstvima pretvara se u potragu za bogatstvom koje se nalazi u nama samima. Zanosna, živopisna i duboko ljudska, ova priča predstavlja večni dokaz moći naših snova da nas preobraze i svedoči o tome koliko je važno slušati sopstveno srce. „Alhemičar“ je zapravo priča o pronalaženju sebe i sreće, koja je ponekad mnogo bliže nego što mislimo.

Hiljadu čudesnih sunaca

Hiljadu čudesnih sunaca - Haled Hoseini

Knjiga koja ne ostavlja nikoga ravnodušnim i koja se čita u jednom dahu. Potresna priča o mladoj devojci Marjam i surovom životu u Avganistanu gde se žena smatra manje vrednom, lišena svih ljudskih prava. Priča o tragičnoj sudbini mlade Lejle,koja je živela srećnim životom,sve dok nije počeo rat i uzeo joj sve. Hiljadu čudesnih sunaca je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i istinski dirljiva priča o porodici i prijateljstvu. Istovremeno prelepa i teška, priča o jednom nemilosrdnom vremenu, nesvakidašnjem prijateljstvu i neuništivoj ljubavi.

Memoari jedne gejše

Memoari jedne gejše - Artur Golden

Briljantan, nenaglašeno autentičan lirski roman koji donosi istinitu priču o jednoj od najslavnijih japanskih gejši. Glavna junakinja, Nita Sajuri, osvrće se na svoj životni put, iznenađujuće neposredno pripovedajući priču o jednoj gejši. Ona počinje u jednom siromašnom ribarskom selu, 1929. godine, kada je devetogodišnja devojčica neobičnih sivoplavih očiju odvedena od kuće i kao robinja prodata jednoj poznatoj kući gejši. Dok Sajuri s vremenom postaje gejša − uči kako da pleše, nosi kimono, kako da se šminka i sređuje kosu, pravilno sipa sake − suočiće se sa ljubomornom rivalkom i teškoćama života u zemlji kojoj preti dugotrajan rat. U Memoarima jedne gejše čitalac upoznaje svet u kom je najvažnija upravo njegova predstava, gde se devojačka čednost prodaje onome ko ponudi najviše novca, a žene se obučavaju kako da razonode najmoćnije muškarce. To je svet u kom je ljubav odbačena kao iluzija.

Knjiga nije hrana, ali je poslastica" Tin Ujević
Ruska zima

Ruska zima - Dafni Kalotaj

Ovu sam knjigu čitala dok sam bila na Jahorini i možda je zbog te zimske idile na mene ostavila jači utisak. Nezaboravna priča o putovanju jedne žene od mračnog sveta Staljinove Rusije do savremenog Bostona i o tajni za koju bi sve učinila da je sakrije.U ovoj uzbudljivoj priči o ljubavi i umetnosti, izdaji i iskupljenju, tajanstveni komad nakita čuva ključ tajne koja će svima promeniti život.Odlučivši da proda na aukciji svoju izvanrednu kolekciju nakita, Nina Revska, nekadašnja velika baletska zvezda Boljšog teatra, veruje da je konačno navukla zavesu na svoju prošlost. Umesto toga, bivša balerina nađe se preplavljena uspomenama na svoju otadžbinu i događaje, veličanstvene i bolne u isto vreme, koji su pre pola veka promenili tok njenog života.

Istina o slučaju Harija Keberta

Istina o slučaju Harija Keberta - Žoel Diker

Svetski bestseler 2014. već preveden na trideset dva jezika. Izuzetan i zanimljiv triler koji nisam mogla da ispustim iz ruku.Markus, odlazi da ostane sa svojim starim sveučilišnim profesorom, Harijem, u Somersetu. On otkriva da je imao aferu s 15-godišnjom djevojčicom, kada mu je bilo 34 godine. Djevojčica, Nola, nestaje za vrijeme afere. Markus vjeruje da Hari nije imao nikakve veze s njezinim nestankom te je obećao da će saznati istinu. Do kraja neizvesno i uzbudljivo, sa nizom obrta.

Čovek po imenu Uve

Čovek po imenu Uve - Fredrik Bakman

Pročitala sam ovu toplu, dirljivu priču u jednom dahu. Knjiga koja će vas nasmejati i rasplakati u isto vreme. Ovo je priča o dubokoj i večnoj ljubavi čangrizavog 59-godišnjeg čoveka koji se bori sa bolom i gubitkom jedine osobe koja ga je ikada razumela i volela. Uve je pošten čovek sa strogim principima koji na sve moguće načine tera ljude od sebe. Gledajući površno mogao bi se okarakterisati kao pravo čangrizalo, međutim kada ga bolje upoznate shvatićete koliko je Uve jedna dobra, poštena i napaćena duša.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje