alanja

Letovanje u Alanji

Nakon nekoliko godina letovanja u Grčkoj rešili smo da promenimo destinaciju i odemo u Tursku. Odlučili smo da letujemo u Alanji jer smo pročitali da ima dosta toga da se vidi i da ne može biti dosadno. Nakon dosta guglanja odlučili smo se za Hotel Krizantem kontaktirali s agenciju i rezervisali letovanje.

Alanja se nalazi u antaliskoj regiji i do nje dolazite tako što najpre avionom iz Beograda putujete za Antaliju pa nakon toga autobusom još nekih 130 km putujete do Alanje. Let iz Beograda do Antalije traje oko 1 sat i 50 minuta, posle čega vas čeka transfer autobusom koji će u zavisnosti od hotela koji ste izabrali trajati između jednog i dva sata. Nama je let za Antaliju kasnio nekoliko sati pa nam je praktično prvi dan propao. Stigli smo oko 22h u hotel, večerali, popili piće i legli da spavamo.

Kada smo se probudili sišli smo u restoran na doručak. Hotel je veoma lep i prostran i sadrži 3 bazena. Doručak se posluđuje na bazi švedskog stola. Shvatila sam da je u Turskoj nemoguće ostati gladan. Švedski sto je veoma obilan i raznovrstan. Bilo je raznih salatica, svežeg voća, mesa, suhomesnatog, pita, tradicionalnog Turskog peciva... Što se tiče turskih baklavica njih nisam mogla da jedem jer su za moj ukus bile preslatke.

Alanja nas je oduševila jer je ogromna i mislim da je nemoguće da je obiđete za deset dana. Naš hotel se nalazio na Kejkubat plaži koja ne važi za lepu plažu. Mislila sam da ljudi preteruju ali zaista plaža hotela nije bila lepa. Ima dosta krupnog kamenja i kamenih ploča. Turski zakonin ne dozvoljava da se menja prirodni izgled i zbog toga hotel ne sme da izvadi te ploče. S obzirom da smo ovde svakako imali besplatne ležaljke autobusom smo išli nekoliko puta na Kleopatrinu plađu koja je mnogo lepša.

Hoteli na Kleopatrinoj plaži su dosta skuplji i svuda se naplaćuju ležaljke. Od prijatelja koji su prošle godine bili u hotelu na Kejkubat plaži a ove na Kleopatrinoj su imali dosta zamerki na hotel. Rekli su da je hotel u kojem su bili prošle godine bio mnogo bolji Shvatila sam da se hoteli na lošijoj plaži više trude da ugode turistima. Recimo, naš hotel je imao animacioni tim koji je zabavljao goste po ceo dan. Deca su imala zanimaciju tako da su roditelji mogli da odmaraju. U hotelu bi se ujutru organizovao aquabik pa takmičenje u pikadu. Nakon toga bismo odlazili na plažu i kupali. Vraćali bismo se u hotel, ručali pa opet odlazili na bazen.

Ono što od srca preporučujem da vidite u Alanji jeste tvdjava do koje dolazite gondolom. Cena karte je bila oko 10 evra za oba pravca. Pogled sa tvrđave će vam oduzeti dah. Priroda je prelepa a na tvrđavi možete prošetati, uslikati fenomenalne slike, kupiti neki suvenir i popiti tursku kaficu. Uživali smo u kafici okruženi cvećem i prelepim pogledom tirkiznog mora koje se pružalo ispod nas. Ukoliko odlučite da idete na izlet na tvrđavu uradite to u jutarnjim časovima zbog vrućine. Mi smo se nakon izleta vratili u hotel, ručali i nastavili sa kupanjem.

alanja

Alanja je veoma atraktivna destinacija za šoping i noćni život. Ako vas zanima noćni život u Alanji vam sigurno neće biti dosadno. Što se tiče šopinga ima butika koji me podsećaju na buvljak. Tu se možete cenjkati ali pazite, Turci su jako dobri trgovci i vrlo je verovatno da iz radnje nećete izaći praznih ruku. Od jednog trgovca smo dobili da pijemo sok, na drugom mestu smo pili njihov tradicionalni čaj, probali lokume. Veoma su ljubazni, čak i previše, toliko da vas prosto bude sramota da ne kupite nešto. Što se tiče šopinga meni se jako dopao butik Ambar koji ima prelepu i veoma kvalitetnu garderobu po vrlo pristupačnim cenama.

Prosto je nemoguće da dođete sa letovanja iz Turske a da niste ništa kupili. Ja sam nakupovala malo garderobe, papuče, torbicu i to sve po vrlo pristupačnim cenama.

Sve u svemu, Alanja je osvojila naša srca i odlučili smo da, ako Bog da ove godine ponovo letujemo u istom hotelu. Mislim da će Turska u narednih nekoliko godina biti moja destinacija za letovanje. Veoma smo zadovoljni hotelom, uslugom, hranom i čistoćom. Nadam se da ćemo ove godine ponovo uživati u Alanji. Pogledajte i vlog iz Alanje i hotela jer će slika ipak mnogo više dočarati sve ovo o čemu sam pisala.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje