mermerna uskrsnja jaja

Mermerna uskršnja jaja

Volim da farbam jaja tradicionalno u lukovini ali ne mogu da odolim da eksperimentišem i isprobavam nove tehnike. Ova tehnika farbanja jaja mi se jako dopala. Koristila sam prehrambenu boju za kolače a isto to funkcioniše i sa praškastim farbama za jaja.

"Simboli zeca i jajeta takođe imaju pagansko poreklo. Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porekla obojenih jaja."
Izvor - Telegraf

● SASTOJCI ●
Kuvana jaja
Farbe za jaja - mogu biti i prehrambene boje za kolače
Sirće
Ulje

U činijice sipajte najpre proključalu vodu koja je odstojala nekih desetak minuta pa dodajte manju količinu farbe. Promešajte i dodajte pojednu kašiku sirćeta, ubacite kuvano jaje i prelivajte oko jedan minut. Kada je jaje dobilo željenu boju izvadite ga iodložite na salvet ili papirni ubrus. Prospite činijice sa bojama i operite ih pa u njih sipajte ostatak ključale vode. U vodu dodajte veću količinu boje i jednu kašikuulja. Ubacite jaje ili ga držite u ruci i prelivajte nekoliko puta. videćete kako se tamnija nijansa boje lepi na odrećene delove jajeta dok drugi ostaju svetliji. Na ovaj način možete jaja farbati u nekoliko boja, u samo jednu ili dve boje. Pogledajte detaljno u videu kako da ofarbate jaja.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje