zimnica

Domaći paradajz pelat

Napravite sami paradajz pelat koji možete koristiti tokom zime za razna jela. Ne sadrži ni trunku konzervansa a ukus je neverovatan. Tokom zime ćeto uštedeti na kupovini i uživati u zdravom i sigurnom proizvodu koji smo sami napravili od organskog paradajza iz bašte. Priprema paradajz pelata ne zahteva mnogo vremena a može trajti dugo ukoliko se čuva na hladnomi tamnom mestu. Možete ga koristiti za razna jela i pripremu soseva.

Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane, koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu izvan sezone"
Wikipedia

● SASTOJCI ●
2 kg zrelog paradajza
2 kašike soli
Nekoliko listića bosiljka
malo bibera

Operite paradajz, zasecite ga nožem sa donje stane u obliku krsta pa ga blanširajte na kratko u vreloj vodi. Izvadite paradajz i stavite ga u činiju sa hladnom vodom u koju ste dodali i kockice leda. Nakon toga vadite paradajz i oljuštite ga i iseckajte na četvrtine pa ga redjajte u čiste, prethodno sterilisane tegle.

Sabijajte paradajz da bi se tegla ispunila sokom paradajza i da ne bi ostao vazduh kada se skuva. Izmedju redova dodaje listiće bosiljka, so i par zrna bibera. Kada ste napunili teglu pritisnite paradajz kako bi pustio još soka pa dodajte još soli. Tegle zatvorite čistim poklopcima koje ste prebrisali alkoholom pa ih poredjajte u šerpu koju ste obložili pamučnom krpom tako da se ne dodiruju. Nalijte mlaku vodu i stavite na ringlu. Kada voda počne da struji, smanjite temperaturu i ostavite tegle da se pasterizuju 20 minuta. Nakon 20 minuta, ugaiste ringlu i ostavite telge da se ohlade u toj vodi pa ih nakon toga odložite na neko tamno i hladno mesto.

Detaljnu prirpemu pogledajte u video receptu mog supruga. Ukoliko vam se dopada ovaj recept, zapratite njegov kanal "Jednostavni brzi recepti".

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje