zimnica

Recept za ukusnu domaću Turšiju - savršenu zimnicu

Među omiljenim zimskim poslasticama u mom domu je neizostavna turšija. Ovaj recept za turšiju je jednostavan za pripremu i rezultira ukusnom zimnicom koju možete uživati tokom cele zime.

Zimnica je ne samo način čuvanja letnjih plodova, već i recept za čuvanje uspomena na tople dane i druženja sa porodicom i prijateljima"

● SASTOJCI ●
5 kg povrća po izboru (ja sam stavila šargarepu, papriku, karfiol, zeleni paradajz, crni luk i krastavac)
5 l vode
1 l sirćeta 9%
5 kašika soli
13 kašika šećera
Opciono za dodatni ukus:
2 kašike bibera u zrnu
1 kašika slačice
Malo lovorovog lišća
2 čena belog luka

Povrće je neophodno dobro oprati kako biste uklonili i najsitnije tragove nečistoće. Preporučljivo je koristiti manju mekšu četku ili četkicu za zube. Temeljito isperite povrće kako biste osigurali da je potpuno čisto.

Bure u kojem ćete pripremati turšiju takođe je važno dobro oprati. Prvo koristite deterdžent za sudove kako biste uklonili eventualne nečistoće i masnoću. Nakon toga, operite ga temeljno rastvorom vode i sirćeta kako biste osigurali higijensko okruženje za vašu turšiju.

Količina povrća se određuje prema vašim potrebama, a na osnovu toga birate odgovarajuće plastično bure. Pažljivo slažite pripremljeno povrće u bure kako biste napunili bure do vrha.

Počnite pravljenjem rastvora od vode, sirćeta, soli, šećera i vinobrana. U velikoj posudi, kombinujte ove sastojke i pažljivo mešajte dok se sve ne potpuno otopi. Ovaj rastvor će dati vašoj turšiji savršen ukus i dugotrajnost. Nakon što ste napravili rastvor, pažljivo prelijte vaše pripremljeno povrće u bure. Potrudite se da rastvor potpuno prekrije svo povrće kako bi se očuvala njegova svežina i ukus tokom zimskih meseci. Veličina bureta će odrediti količinu rastvora koju ćete koristiti. Moguće je da ćete morati da duplirate količinu rastvora za veća bureta kako biste osigurali da je svako povrće potpuno potopljeno.

Preko turšije staviti plastični pritiskivač za bure, a preko njega teret koji će obezbediti da svo povrće bude dobro potopljeno. Ranije se stavljao dobro opran kamen, ali i veća oprana napunjena flaša će ispuniti zadatak. Turšiju je najbolje da pripremati i čuvati u hladnom špajzu ili podrumu.

Detaljnu prirpemu pogledajte u video receptu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje