sitni kolači

Četiri vrste sitnih kolača od jedne smese

Kako biste uštedeli vreme tokom praznika od jedne mase napravite 4 vrste sitnih kolača. Osnovno testo podelite na 4 jednaka dela i dodajte razne ukuse. Pravićemo vanilice,išlere,koko oranž srca i mak gnezda. Kada jednom isprobate ovaj recept obožavaćete ga. Za kratko vreme dobićete pravu slatku ikebanu na svom stolu.

 

Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, često prisutan pri proslavama krsnih slava, Nove godine, Božića... Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije koriste se za vanilice i sledeći nazivi: vormice, poljupci...[Izvor Wikipedia]

● SASTOJCI ZA OSNOVNO TESTO ●
600 gr brašna
400 gr Dijamant margarina
2 jajeta
2 kesice vanil šećera
1 kesica praška za pecivo
3 kašike mleka
200 gr šećera
1 kašičica mleka

● KOKO ORANŽ SRCA ●
koko-oranz Kora od 1 pomorandže
Malo kokosa za umakanje
80 gr čokolade za kuvanje

U prvi deo testa ćemo narendati koru od jedne pomorandže a zatim izmesiti testo. U slučaju da je pomorandža malo nakvasila testo i da je ono postalo gnjeckavije dodajte malo brašna i rešićete problem.
Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite testo i modlicama vadite srca.Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta. Kada se srca ohlade umačite ih u otopljenu čokoladu pa u kokos. Možete ih umakati i samo u čokoladu pa će onda biti Čoko-Oranž srca. Ukoliko nemate modlicu srca iskoristite bilo koji drugi oblik. Bitan je ukus a ukus je zaista fenomenalan.

mak gnezda

● MAK GNEZDA ●
50 gr mlevenog maka
Malo džema za punjenje

U ovaj deo testa ćemo dodati mlevenimak i izmesiti kako bi se jednako rasporedio po testu. Napravite valjak,isecit ga a zatim pravite manje loptice.Stavite u pleh obložen papirom za pečenje pa varjaču utisnite u lopticu kako bi dobili udubljenje u koje ćemo nakon pečenja dodati džem ili krem. Pecite u već zagrejanoj rerni na 180 C deset minuta.

vanilice

● VANILICE ●
Malo šećera u prahu za posipanje
Džem po ukusu

U ovaj deo testa nećemo dodavati nikakve ukuse već ćemo na pobrašnjavoj podlozi rastanjiti testo i modlicom vaditi oblike. Poredjate u pleh obložen papirom za pečenje pa čepom napravite rupice za gornji deo vanilice. Pecite ih u već zagrejanoj rerni na 180 C deset minuta. Kada se malo ohlade keksiće sa rupicama pospite sa malo šećera u prahu. Spajajte keksiće uz pomoć omiljenog džema.

isleri

● IŠLERI ●
50 gr mlevenih oraha

70 gr čokolade za kuvanje
Orasi u komadu za ukrašavanje

U ovaj deo testa doajte 50 gr mlevenih oraha.
Razmesite i oklagijom istanjite testo npa čašicom vadite oblike. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C deset minuta. Kada se ohlade mažite kremom ili džemom, spojite ih i umačite u otopljenu čokoladu. Možete ih ukrasiti orahom.

Pogledajte u video receptu detaljnu izradu kolača.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje