baklava rolnice

Baklava rolnice (rolana baklava)

Za sve ljubitelje baklave ovo će biti savršen desert. Ove rolnice se prave brzo i lako, punjene su orasima i prelivene ukusnim sirupom. Jedini problem je zaustaviti se na jednoj rolnici. Pogledajte šta je sve potrebno od sastojaka da napravite ovu ukusnu i zabavnu verziju čuvenog mediteranskog deserta.

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati i Srbi, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić. " Izvor: Wikipedia

SASTOJCI:
1 pakovanje kora
350 gr mlevenih oraha
150 gr otopljenog putera ili margarina
3 kašike šećera
3 kašike griza

1 kesica vanil šećera

FSIRUP:

Pola litre vode
350 gr šećera
1 limun
Po želji jedan štapić cimeta

Sameljite orahe pa im dodajte 3 kašike šećera i isto toliko griza kaoi kesicu vanil šećera. Margarin otopite pa premažite koru, preklopite je drugom pa i nju premažite. Pospite nekoliko kašika mlevenih oraha pa uz pomoć dva ražnjića ili nekog dugačkog predmeta urolajte bakalvu pa je naborajte. Pogledajte u videu na koji način sam to uradila. Poređajte u nauljen pleh i prelimažite bakalvice otopljenim margarinom. Ubacite ih već zagrejanu rernu i pecite oko dvadesetak minuta.

U jednu šerpicu promešajte pola litre vode,350 gr šećera,naseckan limun i štapić cimeta pa stavite da se kuva. Kada provri smanjite vatru i kuvajte oko desetak minuta. Kada su se baklavice ohladile isecite ih pa ih prelijte vrućim sirupom. Najbolje bi bilo da ih ostavite da odstoje u tom sirupu pre nego što ih poslužite kako bi se dobro natopile.

Detalje pripreme pogledajte u videu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje