zimnica

Barena paprika

Jesen i zvanično stiže a sa sobom donosi kišu i prijatnije temeprature. Svuda se širi miris pečenih paprika što je znak da se zimnica uveliko priprema a police špajza popunjavaju. Barena paprika se često priprema u Srbiji i jedan je od omiljenih recepata za zimnicu.

Spremite teglice, evo dobre zimnice"

● SASTOJCI ●
3 kg paprike somborke ili babure
1 glavica belog luka
1 vezica svezeg peršuna
300 gr šargarepe
120 gr šećera
120 gr soli
250 ml ulja
1,5 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta od 9%
1 šaka bibera u zrnu
1 lovorov list

Papriku je najpre potrebno oprati,očistiti peteljke i odstraniti delove koji su oštećeni. Operite i naseckajte ostalo povrće pa u jednu veću šerpu sipajte vodu i sirće. Sipajte zatim šećer, vodu i ulje pa u sve to da dodajte lovorov list i biber u zrnu. Stavite šerpu na ringlu i uz povremeno mešanje pustite da tečnost proključa a zatim smanjite temperaturu i ubacite paprike koje je potrebno kuvati svega 2 do 3 minuta kako bi malo omekšale.

Ovako pripremljene paprike će biti meke i sa lakoćom ćete ih ređati u tegle dodavajući im i ostalo povrće. Tegle je potrebno napuniti do vrha pa ih preliti vrućom tečnošću u kojoj su se paprike prethodno kuvale. Ukoliko nemate pristiskač onda možete zaglaviti papriku uz pomoć drvenih ražnjića koje je potrebno prepoloviti i zaglaviti tako da paprike ostanu prekrivene tečnošću. Zatvorite tegle čistim poklopcima pa ih pasterizujte.

Pasterizaciju možete izvršiti na dva načina. Jedan način je da ih pasterizujete u rerni na 100 C petnaest minuta a drugi u šerpi na ringli. Za pasterizaciju u šerpi potrebno je da na dno šerpe stavite pamučnu krpu a tegle poređate tako da se ne dodiruju. Sipajte mlaku vodu dovoljno da tegle iz nje vire nekih 2 do 3 prsta. Potrebno je zatim da šerpu sa teglama stavite na ringlu a kada voda počne da struji po potrebi smanjite temperaturu kako ne bi proključala. U vodi koja struji ostavite tegle 15 minuta pa ugasite ringlu i ostavite ih u njoj potpuno ohlade. Nakon toga tegle odložite na tamno i hladno mesto a nakon otvaranja, najbolje je držati ih u frižideru.

Detaljnu prirpemu pogledajte u video receptu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje