božićna pšenica

Foto:gabiflores.hr

Božićna pšenica na kreativniji način

Božić je najveći hrišćanski praznik koji se slavi 25. decembra, po Gregorijanskom odnosno 7. januara, po Julijanskom kalendaru.Božićna pšenica je simbol novog života i plodnosti. Veruje se da od njenog rasta zavisi da li će nova godina biti plodnija u odnosu na staru. Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Pšenica se sadi 13. decembra, na dan Sv.Lucije kod katolika, odnosno na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca.Ukoliko želite da posadite pšenicu na drugačiji, kreativniji način pogledajte na koji način možete to učiniti.

 

Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove.

Potrebno vam je:

-  piljevina

-  najlon čarapa

- dugmići ili za oči i njušku ili plastične oči koje možete naći u hobby radnjama

 - pšenica

Postupak:

Najlon čarapu navucite preko veće šolje i napunite je piljevinom. Veličinu ježa odaberite sami. Pažljivo na jednu stranu, koja će predstavljati leđa od božićnog ježa, stavite pšenicu. Najlon čarapu zatim dobro zategnite i na dno podvežite čvorić, možete čak i nogice da oblikujete od piljevine.

Nogice se prave tako što uhvatite malo piljevine, formirate krug i podvežete ga kanapom. Bilo bi dobro da vam neko pomogne, jer pšenica ne bi trebalo da se prospe sa strane ili naprijed. Uključite mališane u ovaj kreativni rad! Kada sve ovo uspijete, rukom napravite oblik njuške koja treba biti malo špicasta.

Nekoliko dana (2 do 3) je potrebno leđa ježa držati u vodi na toj strani gde se nalazi pšenica, da bi se piljevina dobro natopila i da bi pšenica proklijala. Pazite da ježu ne pokvasite ostale dijelove tijela. Kada krene da klija, jednostavno samo održavajte vlažnost žita i pšenica će biti predivna! Na kraju, ježu dodajte oči i nos od dugmića ili polimerne gline ili čak od filca.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje