prolecna pogaca

Prolećna pamuk pogača

Ako su vam se dopale pamuk kiflice onda predlažem da isprobate i ovu pogaču. U pitanju je isto testo uz jedan mali dodatak.

Nazvala sam je prolećna pogača jer me podseća na cvet a cveće na proleće. Osim što je dekorativnog izgleda, topi se u ustima i zaista je meka kao duša.

"Pogača je vrsta okruglog hleba, koji se u prošlosti svakodnevno pekao u domaćinstvima. Obično je bila od pšeničnog brašna, a okrugli hleb od kukuruznog brašna (projinog) zove se proja."
Wikipedia

● SASTOJCI ●
900 gr brašna tip 500
1 kesica suvog kvasca (7gr)
2 jaja
400 ml toplog mleka
180 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
50 gr ptuera ili margarina

U jednu vanglicu dodajte toplo mleko, dva belanca, ulje, kašičicu soli i jednu kašiku šećera pa dodajte jednu kesicu suvog kvasca pa promešajte. Postepeno uz mešenje dodajte brašno. OUmestie meko testo, poklopite najlonom pa ostavite da onadođe. Biće dovoljno da stoji na toplom mestu oko 2 sata. Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, malo premesite pa podelite na dva dela (na veći i manji deo). Veći deo razvijte oklagijom i premažite otopljenim puterom pa urolajte jednu veliku rolnu. Isecite je na komadiće, oblikute svaku rukom i poređajte u nauljen okrugli pleh. Ostatak izrade pogače pogledatje u video receptu. Pecite je na 180-190 C oko 25-30 minuta. Najbolje je da je probodete čačkalicom i vidite da li je svuda jednako ispečena.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje