cokoladni kolac

Očistite rernu uz pomoć 2 trika bez upotrebe hemije

Evo kako izgleda rerna kada moj muž peče pečenje i nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada se bukvalno nije gasila. Pošto sam želela da vam usnimim ovaj video i podelim sa vama ova dva trika za čišćenje rerne nisam je čistila odmah nakon pečenja. Napravila sam smesu kojom sam najpre oribala rernu od prirodnih sastojaka a koristim je već godinama. Za drugi trik sam pročitala na internetu da je jedna žena na taj način čistila plehove od rerne pa mi je palo na pamet da isprobam i na samoj rerni. U pitanju su tvrdokorne zagorele mrlje koje nisam mogla nikako da skinem a uz pomoć ovog trika je sve nestalo.

 

Najbolje vreme za smišljanje nove knjige je dok pereš posuđe“ – Agatha Christie

● SASTOJCI ZA SMESU OD SODE BIKARBONE●
1 kafena čoljica sode bikarbone
pola kafene šoljice vode
1 kafena šoljica alkoholnog sirćeta

Priprema:

Pomešajte sodu bikarbonu i vodu. Kad ste to dobro sjedinili postepeno dodajte sirće zbog hemijske reakcije i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Uzmite malo smese sunđerom pa utapkajte preko mrlja u rerni. Slobodno stavite više gde je prljavije, a ostatak rerne istrljajte. Ostatak smese ostavite u rerni pa je uključite na 100 stepeni i ostavite tako nekih 40-45 minuta da deluje.

Kada isključite rernu, izvadite činiju i najpre oribajte žicu dok je još topla jer će se prljavština lakše skinuti, a zatim očistite i ostatak rerne. Biće vam potrebna čista voda i sunđer.

Kada ste očistili rernu a i dalje imate zagorele delove isprobajte trik sa novčićem. Uzmite novčić i lagano grebite zagorele delove, ali ne svom snagom već malo laganije kako ne biste oštetili rernu. Na kraju obrišite sve suvom krpom.

Pogledajte postupak u videu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje